B&W tweeters reviseren

CDM 1 front (Small)

Prima geluidsbox, de CDM1 van B&W. Sterk merk ook. Prijzig, maar je hebt er jaren plezier van. Heb je er twee, dan heb je pret voor twee. Totdat het je steeds vaker opvalt dat het geluid eigenlijk flut is. Dan blijkt dat een tweeter helemaal geen geluid geeft. Ook de tweeter van de andere box blijkt stil. Het kan erger. De tweeter van de centerspeaker, de B&W AM6, weigert eveneens dienst. Wat is dit? Een B&W-dingetje?

Oplossingen voor defecte tweeters

Op zoek naar oorzaken stuit je op internet al snel op een “vastgelopen” conus. De tweeter is door B&W gevuld met olie met minuscule ijzerdeeltjes. Daar drijft en beweegt de conus in. De olie dient ter koeling (?). Maar na verloop van tijd verandert de olie in koek, waardoor de tweeter niet meer kan bewegen. Gevolg: een stomme tweeter.

20160106_104812 (Small)

Oplossingen schieten te kort

YouTube brengt de oplossingen voor het probleem in verhalen, foto’s en filmpjes. Hoe je het beschermende roostertje boven de tweeter verwijdert. Hoe je het uiterst kwetsbare luidsprekertje op verantwoorde wijze uit de box sloopt en uit elkaar peutert. Allemaal duidelijk. Maar hoe verwijder je de ingedikte olie? Hoe ontdoe je de supersterke tweetermagneet van de talloze microscopische ijzerdeeltjes? Niet alles krijg je helder uitgelegd.
Tweeter achterzijde

Kwetsbare conus

Een aantal problemen moet je dus zelf oplossen. Maar wat heb je te verliezen? De speakers lijken kapot, dood en verleden tijd. Het ergste wat je kan overkomen is nieuwe kopen, als ze nog te krijgen zijn. Let op: hoe dapper en onbevangen je de reparatie ook aangaat, voorzichtigheid is geboden. Want de conus die je uit de ijzerhoudende drab moet wrikken is flinterdun en buitengewoon fragiel en breekbaar. Of is dit dubbelop? Hoe het ook zij, doe voorzichtig, ook met de conusdome, het centrale zilver- of goudkleurige koepeltje. In een van de domes drukte ik per ongeluk een buts. Die kreeg ik er ook wel weer uit, maar daar kom ik nog op terug.
Tweeter los